V starodavni Tradicionalni kitajski medicini, je 24 ur dneva razdeljenih v dvanajst 2-urnih intervalov Či-ja (življenjske energije), ki teče skozi organske sisteme. Med spanjem se Či preusmeri v notranjost, s ciljem regeneracije organizma. Ta faza se konča med 1. in 3. uro ponoči, ko jetra očistijo kri in izvedejo večje število funkcij, ki pripravijo telo na ponoven pretok Či-ja.

V naslednjih 12 urah po zaključku aktivne faze delovanja jeter (čas med 3. uro zjutraj in 3. uro popoldan), si sledijo energijske faze organov, povezanih z dnevnimi aktivnostmi: prebavo in izločanjem. Med te organe spadajo pljuča, debelo črevo, želodec, vranica, trebušna slinavka, srce in tanko črevo.

Po 3. uri popoldan, se tok energije znova preusmeri v notranjost in tako zagotavlja podporo organom, ki so namenjeni »servisu« oz. »popravilu« organizma. Namen tega cikla je cirkulacija tekočin in toplote, kot tudi filtriranje in čiščenje. V tem obdobju dneva so posebej aktivni perikardij, »trojni grelec« (uravnava funkcije vode in temperature), sečni mehur, ledvice, krvni obtok, spolni organi in jetra.

V času, ko je eden od organov v svoji najbolj aktivni fazi, je organ na nasprotni strani »Ure organov«, v svoji najbolj pasivni fazi, oziroma v fazi počitka. Na primer, med 1. in 3. uro zjutraj so jetra v svoji najbolj aktivni fazi, medtem, ko prečiščujejo kri. V tem času je naše tanko črevo (ki je zadolženo za absorbcijo in vsrkanje ključnih hranilnih snovi), v svoji pasivni fazi oz. v fazi mirovanja.

Kaj to pomeni v praksi? Sedaj vam je lahko jasno, kako svoj organizem »kaznujete« s poznimi večernimi ali nočnimi obroki in prigrizki. Telo namreč ni »programirano« oz. prilagojeno sodobnim človeškim razvadam. S tem, ko si pozno zvečer ali ponoči privoščimo obrok ali prigrizek, se hrana ne predela in absorbira, kot bi bilo potrebno, saj v tem času tanko črevesje počiva, zaradi česar potem jetra ne morejo dobro opraviti svoje funkcije.

Spodaj je zaporedje 12-ih intervalov ,glede na »Uro organov«:

-        3. do 5. ura zjutraj: Pljuča

-        5. do 7. ura zjutraj: Debelo črevo

-        7. do 9. ura zjutraj: Želodec

-        9. do 11. ura dopoldan : Trebušna slinavka in vranica

-        11. do 13. ura: Srce

-        13. do 15. ura: Tanko črevo

-        15. do 17 ura: Sečni mehur

-        17. do 19. ura: Ledvice

-        19. do 21. ura: Perikardij, cirkulacija, spolnost

-        21. do 23. ura: »Trojni grelec«

-        23. do 01. ura zjutraj: Žolčnik

-        1. do 3. ura zjutraj: Jetra

Razumevanje, da ima vsak organ tokom dneva svoji 2 uri posebno aktivne faze in 2 uri posebno pasivne faze delovanja, nam je lahko v veliko pomoč v skrbi za svoje zdravje in dobro počutje. Pomaga nam tudi pri spoznanju, kateri organ, organski sistem potrebuje podporo ali  s katerimi čustvi se moramo soočiti, oziroma jih razrešiti (meridiani oz. energijski kanali v telesu, so namreč povezani tudi s čustvi).

Ali veste, da obstaja celo medicinski pripomoček (edini na trgu), ki pri svojem delovanju na organizem upošteva »Uro organov«? Preverite kateri!

Torej, redno spremljajte simptome in namige, ki vam jih daje organizem. Npr. v kolikor postanete med 17. in 19. uro popoldan konstantno zaspani, preverite, kaj lahko naredite, da ojačate ustrezni meridian oz. organ (v tem primeru ledvice).

Pri tem upoštevajte tudi čustveni aspekt. V kolikor ste zaspani v času aktivne faze ledvic, se vprašajte, ali vas določeni strahovi zavirajo pri doseganju vaših polnih potencialov? Vas je strah zavrnitve? Neuspeha? Soočenje s temi čustvi bo ojačalo organ in izboljšalo vaše fizično zdravje.

V naslednjih tednih, bom vsak teden en članek podrobneje posvetil posameznemu intervalu »Ure organov«. Tako bo na koncu slika popolna.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor