Kolagen je vrsta proteina in sestavina cca. 30% vseh ostalih proteinov, ki jih najdemo v našem telesu. Ima številne funkcije in ga najdemo v različnih delih telesa, ne le v naši koži. Ob pomanjkanju kolagena, prihaja v našem telesu do različnih težav, kot npr:

  • -        Težave z lasiščem, tanki »lomljivi« lasje
  • -        Nejasnost, »motnost« vida, težave z očmi
  • -        Kožne gube, staranje kože, pomanjkanje elastičnosti kože
  • -        Znižanje ravni kalcija v zobeh
  • -        Zmanjšanje prožnosti ožilja
  • -        Staranje notranjih organov
  • -        Lomljivi nohti
  • -        Zmanjšana gibljivost sklepnih vezi
  • -        Povešenje mišic
  • -        Težave s kostmi

Največjo raven proizvodnje kolagena v telesu dosežemo ob starosti cca. 25 let, nakar prične ta raven z leti upadati. Zahvaljujoč modernemu načinu življenja, se mnogi staramo hitreje, kar se kaže v še hitrejšem upadu proizvodnje kolagena v telesu.

Ko nanašamo kreme s kolagenom na kožo, upamo, da bo naša koža ta kolagen vsrkala, kajne?

V resnici pa se to ne zgodi, saj so molekule kolagena preprosto prevelike. »Daltonovo pravilo« namreč pravi, da morajo imeti snovi molekulsko maso pod 500 Daltonov, da lahko prehajajo v kožo, oziroma, da jih koža sploh lahko absorbira.

Tipične molekule kolagena imajo zlahka več kot 1000 Daltonov molekulske mase, kar pomeni, da z nanašanjem kolagena, na naši koži ustvarimo »kolagensko prevleko«, ki jo nato ob prvem umivanju preprosto speremo, brez kakršnegakoli pozitivnega učinka na našo kožo.

Torej, če kolagen v telo ne more prodreti skozi kožo, pa poskusimo s konzumiranjem. Ali ste prepričani, da to deluje?

Kakšen vir kolagena vsebuje večina kolagenskih dopolnil na tržišču? Že bežen pogled na vsebnost sestavin, nam bo dal dober namig.

Ali vidite kaj je vir kolagena v zgornjem primeru? Oznaka »hidrolizirani kolagen« pomeni, da gre za umetno (sintetično) različico kolagena, ustvarjeno v laboratoriju, ki ne more nadomestiti človeškemu telesu lastnega kolagena.

Pomembno je tudi spoznanje, da so v dopolnilu prisotne ostale neaktivne substance, kot so visokokoncetrirani koruzni slad fruktoze (drugo ime za sladkor) in cela vrsta kemičnih substanc.

V drugem primeru pa je kot vir uporabljen »ribji kolagen«. Ali se vam ne zdi, da smo ljudje mnogo kompleksnejša bitja v primerjavi z ribami, prašiči, morskimi psi itd., da bi tako lahko nadomestili pomanjkanje lastnega kolagena v telesu?

Naše telo lahko proizvede več kot 16 vrst kolagena, od katerih ima vsak svojo specifično funkcijo oziroma namen. Ali s konzumiranjem kolagena iz zunanjega vira lahko zagotovimo prisotnost vseh teh različic? Odgovor je seveda »NE«! Poleg tega se potrebe našega organizma neprestano spreminjajo. Kako naj vemo, da mešanica vrst kolagena v produktu  odgovarja trenutnim potrebam našega telesa?

Kateri pa je potem najboljši način nadomeščanja kolagena in ohranjanja mladostnega videza?

Najboljši in najučinkovitejši način je konzumiranje rastlin, bogatih z antioksidanti. Na ta način bodo antioksidanti poskrbeli za eliminacijo prostih radikalov, tako bo naše telo sposobno ponovno optimalno proizvajati kolagen, v skladu s svojimi lastnimi potrebami. Konzumiranje večjega nabora antioksidantov namreč stimulira večjo proizvodnjo kolagena v organizmu.

Zanimivost: Ali ste vedeli, da je odličen vir antioksidantov cvet vrtnice?

Cvet vrtnice vsebuje 50 krat več antioksidantov, kot limona. Torej, ko pojemo cvet vrtnice ima to z vidika vsebnosti antioksidantov enak učinek, kot bi oželi in spili sok 50-ih limon.

Naj bo zgornji članek v razmislek, ko boste naslednjič na trgovinski polici zagledali pregrešno drago kolagensko kremo, z obljubo povrnitve v »otroška leta«.

Kupite si raje šopek vrtnic!

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor