Pri ljudeh, ki so se leta soočali s težavami v črevesju, kot npr. z zaprtjem in slabo prebavo, bi se lahko razvili zgodnji znaki omenjene bolezni.

Infekcija sčasoma doseže možgane s pomočjo vagusnega živca (lat. nervus vagus, klatež - deseti možganski živec in glavni živec parasimpatičnega živčevja) v želodcu, pravijo raziskovalci. Ta proces naj bi trajal tudi do 20 let. Zdravilo je učinkovito, pa vendar ekstremno: operativna prekinitev (prerez) celotnega vagusnega živca (vagotomija).

Odkritje sovpada s preteklimi študijami, ki so nakazovale na povezavo med Parkinsonovo boleznijo in živčevjem. Pri ljudeh, katerih vagusni živec je bil popolnoma prekinjen, se je tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni prepolovilo, kjer pa je bila prekinitev živca le delna (selektivna vagotomija), se tveganje za razvoj bolezni ni zmanjšalo, navajajo raziskovalci z Univerze v Aarhusu na Danskem.

V raziskavi je bilo zajeto približno 15.000 pacientov, katerim je bila opravljena operativna prekinitev vagusnega živca v želodcu.

Zelo pomembno je torej kaj in kako jemo, saj večini tistega, kar danes videvamo na trgovinskih policah, žal ne moremo reči »hrana«…pa četudi je podobnega (ali pa še lepšega) videza!

(Vir: Annals of Neurology, 2015; doi: 10.1002/ana.24448)

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor