Postopek pregleda dojk z mamografom je (žal) največ, kar lahko medicina ponudi, kot preventivno obliko pregledov dojk širokemu krogu žensk.

Kaj pravzaprav pomeni pregled z mamografom? Predstavljajte si, da vsako dojko pritisnete z 20-30 kilogramsko utežjo, tako horizontalno, kot tudi vertikalno. Najmanj, kar lahko takšen postopek povzroči, so mikro raztrganine tkiva dojk, neredko pa tudi pokanje cist (v kolikor so te prisotne) in pospešeno širjenje morebitnih rakavih tvorb (močnejši kot je pritisk na dojko, boljša je kakovost slike). Testi na živalih namreč potrjujejo, da kakršnakoli manipulacija s tumorsko maso, povečuje možnost in hitrost tvorbe metastaz tudi do 80 %. Ob vsem tem, je pri pregledu z mamografom prisotno tudi sevanje, ki je že samo po sebi škodljivo in pozitivno vpliva na razvoj in nastanek rakavih tvorb. Ravno dojke so namreč organ, ki je najbolj občutljiv na sevanje, celo bolj kot kostni mozeg in pljuča. Prejeta doza sevanja, lahko od ženske do ženske variira celo v razmerju 1:200, odvisno od starosti in kakovosti aparature in usposobljenosti osebja. Ob rednih periodičnih pregledih, telo skozi leta torej akumulira večjo dozo škodljivega sevanja.

Izredno pomembna je tudi interpretacija mamografskih slik, ki pa (pre)pogosto vodi v razočarajoče dileme. Namreč, na podlagi iste slike bo nekdo predlagal nujno biopsijo, nekdo drug bo predlagal ponovno slikanje v roku 3 mesecev, spet tretji čez eno leto itd.  Čeprav so aparati zadnja leta vse bolj natančni, so številne raziskave pokazale, da mamograf »ne vidi« približno petine vseh karcinomov, pri čemer ta odstotek pri ženskah pod 50. letom starosti naraste na kar 40 %, in še to v najboljšem primeru, ko aparat in osebje delata optimalno. Tkivo dojk mlajših žensk je namreč gostejše, kar onemogoča natančnost slik in vodi v napačne diagnoze. Seveda s spoštljivo dozo sevanja, kot dodatek. Nekaj študij na ženskah pod 50. letom starosti celo potrjuje, da mamografija povečuje smrtnost zaradi raka dojke, ali z drugimi besedami, večja je umrljivost v skupini, ki redno opravlja mamografske preglede, kot pa med ostalimi. Celo ameriški konzervativni National Cancer Institute je podal izjavo, v kateri navaja, da mamografija v isti meri ubija zaradi sevanja, kot tudi rešuje življenja zaradi zgodnjega odkrivanja. Znano je, da se karcinom hitreje razvija pri ženskah pred menopavzo, kot posledica povečane hormonske aktivnosti.

Tu je potrebno omeniti tudi pre-diagnosticiranje, predvsem v primeru diagnoze DCIS (Ductal Carcinoma In Situ), t.i. »rak nulte stopnje«, stanje, ki le v izjemno redkih primerih napreduje v invazivni karcinom in za katerega tudi v strokovnih krogih poteka razprava, ali ga sploh uvrstiti v rakava stanja. Zaenkrat se pri tej diagnozi uporabi ves razpoložljivi »arsenal orožja« (operacija, obsevanje, kemoterapija), namesto, da bi se ga spremljalo in reagiralo šele ob morebitnem prehodu v invazivno fazo.

Slika prikazuje pre-diagnosticiranje z uvedbo mamografije, v primeru DCIS

Torej, nekatere ženske bodo po nepotrebnem prestrašene zaradi napačne pozitivne diagnoze, pri čemer bo najverjetneje prišlo tudi do nepotrebnega kirurškega posega. Druge si bodo lažno oddahnile, čeprav bo tumor že v napredni fazi, medtem ko bodo spet tretje dobile realno sliko in se lahko seznanile z dejstvom, da je bolezen neozdravljiva vsled prepoznega odkritja. Zelo močne so besede Dr. Susan Love, verjetno največje eminence s področja raka dojk, ki pravi: «Kar prvenstveno potrebujemo, je resnična preventiva pred rakom dojk, ne pa njegovo odkrivanje. Moramo najti način, da do pojava raka na dojkah sploh ne pride!«

Zgornja slika prikazuje, kako se je z uvedbo mamografije povečalo število diagnoz raka dojke, medtem, ko je smrtnost ostala nespremenjena.

Trenutno samo v ZDA, vsakih 12 minut, podnevi in ponoči, brez prestanka, ena ženska umre zaradi raka dojk. Ne glede na to, ali hodi na redne preglede dojk z mamografom, ali pa ne. Dejstva so neizpodbitna in zastrašujoča. In to kljub veliki propagandi in številnim akcijam med preplašenimi ženskami. Mamografija žal, glede na dejstva, ne podaljšuje življenjske dobe žensk, obolelih za rakom dojk.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor