Najobetavnejši aspekt medicinske termografije, je sposobnost zaznavanja težav, že leta preden jih zazna pregled mamografijo. Poleg tega gre pri medicinski termografiji tudi za izjemno občutljivost in natančnost metode.

Z izvajanjem rednih, periodičnih pregledov z medicinsko termografijio, pridobite namreč možnost vplivanja na celice s spremembo prehrane, življenjskega sloga itd. in s tem preprečite morebiten razvoj in nastanek rakavih obolenj. Govorimo torej o resnični preventivi.

V kolikor ste bili kdaj deležni nepotrebne biopsije, ali pa so vas po nepotrebnem prestrašili z napačno diagnosticiranim pozitivnim rezultatom mamografije, nikakor ni odveč razmislek o pregledu z medicinsko termografijo. V kolikor niste povsem prepričani, jo lahko namreč še vedno uspešno kombinirate z mamografijo.

Poleg sposobnosti zgodnjega odkrivanja, izjemne občutljivosti ter natančnosti metode, obstajajo še dodatni razlogi za pregled z medicinsko termografijo:

  • 1.      Odlična metoda za pregledovanje dojk pri mlajših ženskah, dojk z gostejšim tkivom, fibrocističnih dojk in v primeru vsadkov
  • 2.      Odkrivanje sprememb na predelu pazduh (limfni vozli itd.)
  • 3.      Odlična dopolnilna metoda pregleda dojk
  • 4.      Popolnoma brez bolečin in brez kontakta z opremo (za razliko od mamografije, kjer pride do cca. 25 kg pritiska na dojko, kar zna biti zelo boleče)
  • 5.      Popolnoma brez sevanja (eden od razlogov, da so v ZDA spremenili smernice za pregled z mamografijo na manj pogoste preglede, je bila ravno izpostavljenost sevanju)
  • 6.      Medicinska termografija je zelo varna metoda zdravstvenega pregleda (primerna tudi za nosečnice itd.)

Dr. Getson pri tem opozarja, naj pri odločanju, kam na pregled z medicinsko termografijo, igrajo odločilno vlogo naslednji kriteriji:

  • 1.      Oprema za izvajanje pregledov (kakovost termo kamere, programska oprema…)
  • 2.      Pravilno opremljen prostor za preglede, brez zunanjega vira svetlobe, z optimalnim vzdrževanjem temperature
  • 3.      Kvalificirano in certificirano osebje, ki je posebej usposobljeno za interpretacijo termogramov in razlago ugotovitev
  • 4.      Možnost poznejše periodične medsebojne primerjave termogramov (specializirana medicinska programska oprema)

V kolikor vam notranji čut govori, da nadaljujte z mamografijo, seveda to počnite brez kakršnekoli slabe vesti, le pozanimajte se o vseh rizikih in pomanjkljivostih, ki jih tak pregled nosi s sabo.

Po drugi strani, pa se nikakor ne počutite slabo, v kolikor ste se odločili mamografijo povsem opustiti. Termogrami, vam namreč prikazujejo, kakšno je zdravje vaših dojk, kar je več kot le skeniranje z namenom odkrivanja rakavih tvorb. S tem pridobite možnost proaktivne vloge pri skrbi za zdravje svojih dojk.

V oktobru, mesecu boja proti raku dojk, se torej opogumite in sami izkusite pregled z medicinsko termografijo.

Več o metodi zdravstvenih pregledov z medicinsko termografijo, najdete na spodnji povezavi:

http://www.vilazdravja.si/sub/58/zdravstveni-pregledi/medicinska-termografija

Neposredno povezavo do članka najdete na spodnji povezavi:

http://www.drnorthrup.com/best-breast-cancer-screening-tests/

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor