Anorganski ali neorganski kalcij (najdemo ga npr. v dodatkih s kalcijevim karbonatom in kalcijevim citratom), izvira iz  apnenca in ni organsko vezan na naravne ko-faktorje, kot npr. aminokisline, lipide in gliko-nutriente, posledica česar pa je, da naše telo takšne oblike kalcija, ne zmore pravilno absorbirati (vsrkati) in asimilirati (vgraditi), zato ta  konča in se nalaga na mestih, kjer to ni zaželeno, kar pa vodi v pojav t.i. »ektopične kalcifikacije«. Predvsem dojke, so zelo dovzetne za »ektopične kalcifikacije«, kar tudi pojasnjuje, zakaj pri mamografiji uporabljajmo popolnoma identično obliko sevanja, kot pri ugotavljanju in merjenju gostote kostne mase.

Glede na dejstvo, da »hidroksilapatitni kristali«, ki jih najdemo v malignem tkivu dojk, lahko delujejo, kot sprožilci čezmerne rasti celic, obstaja verjetnost, da so določene kalcifikacije v dojkah tudi vzrok in ne le posledica tumorskih lezij v dojkah. To nam lahko tudi pojasni, zakaj je ravno pri ženskah, ki imajo najvišjo gostoto kostne mase zahvaljujoč dodatnemu jemanju kalcija, kar za 300 % pogostejši pojav malignega raka dojk.

Seveda je povečanje kostne gostote in utrditev kosti zelo pomembna, vendar pa moramo pri tem biti pozorni, da uživamo kalcij naravnega, rastlinskega izvora, ki poleg tega vsebuje vse dodatne faktorje, potrebne za njegovo pravilno in optimalno absorpcijo, kot npr. vitamin D3, magnezij in K2, ki pripomore k »preusmeritvi« kalcija v kosti in tako preprečuje, da bi se ta naložil v maščobnem tkivu dojk.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor