Švica bi lahko bila prva država, ki bo opustila mamografijo, potem ko je neodvisna študija razkrila, da je riziko in pomanjkljivosti tovrstnih pregledov dojk večji, kot pa morebitni pozitivni učinki.

Raziskovalci Švicarske medicinske zbornice, neodvisne skupine raziskovalcev, so prvič opozorili na pomanjkljivosti mamografije že v mesecu Februarju 2013, poročilo pa je bilo povod za razmislek o ukinitvi rutinskih, periodičnih pregledov dojk z mamografijo. Prvi med kantoni, ki resno razmišlja v tej smeri, je kanton Uri, ostali bi lahko sledili.

»Zelo lahko je promovirati preglede z mamografijo, v kolikor večina žensk verjame, da pripomore k preventivi ali k zmanjšanju rizika za nastanek raka dojk in, da s pomočjo zgodnjega odkrivanja agresivnih tumorjev, rešuje življenja. Tudi mi bi podpirali tovrsten način pregledov, v kolikor bi bile te navedbe točne. Vendar na žalost ne držijo in verjamemo, da je to potrebno ženskam odkrito povedati. Iz etične perspektive, je zelo težko podpreti javni program zdravstva, pri katerem presežki pozitivnih učinkov nad pomanjkljivostmi in riziki, niso jasni in vidni. Zagotavljanje resničnih, nepristranskih informacij, promocija pravilne skrbi za zdravje in preventiva pred pre-diagnosticiranjem in nepotrebnimi zdravniškimi posegi, bi bila veliko boljša izbira«, sta izjavila Nikola Biller-Andorno in Peter Juni.

V svojem prejšnjem poročilu, so raziskovalci razkrili, da je skoraj 22 % vseh tumorjev, ki jih odkrijejo z mamografijo, »napačno-pozitivnih«, oz. se pozneje izkaže, da je bila diagnoza napačna. Vendar pa je kljub navedenemu odstotku napačnih diagnoz, veliko teh žensk še vedno podvrženo agresivnim oblikam »zdravljenja« raka dojk, kot so npr. kemoterapija, obsevanje in mastektomija oz. kirurška odstranitev dojk.

Prejšnje študije, nekatere od njih starejše kot 50 let, so nakazovale, da naj bi mamografija na 1000 pregledanih ženska, rešila 80 življenj. V nasprotju s temi trditvami, je švicarska raziskava pokazala, da na takšno število pregledanih žensk, mamografija reši le eno samo življenje. (zgornja slika)

Članek je bil objavljen v »New England Journal of Medicine, in sicer že meseca maja, leta 2014. Spodaj je povezava do originalnega članka:

http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMp1401875

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor