Estrogen je, kot vsak telesu lasten hormon, nujno potreben kemični prenašalec signalov med celicami. Ksenoestrogeni pa »oponašajo« naravni estrogen in jih v našem vsakdanjem življenju srečujemo na vsakem koraku. In ravno zaradi dodatnega vnašanja ksenoestrogenov v naše telo, pride do pojava t.i. »estrogenske dominance« oz. prevlade estrogena v organizmu. Ksenoestrogene vnašamo v naše telo npr. v primeru izpostavljenosti polikloriranim bifenilom (PCB-jem), Bisfenolu A v plastenkah za vodo in plastični embalaži za hrano, izpostavljenosti raznim herbicidom, pesticidom, fungicidom, najdemo jih tudi v določenih lakih za nohte, make-upu, kontracepcijskih sredstvih, tudi v določenih kremah za sončenje, ki kemično reagirajo s kožo itd.

Ksenoestrogeni igrajo pomembno vlogo pri razvoju različnih vrst raka v povezavi s hormoni, pri razvoju endometrioze in cist na jajčnikih. Izpostavljenost ksenoestrogenom namreč, spremeni stopnjo razgradnje estrogena v telesu in vpliva na naravni estrogen preko vezave na njegove receptorje. Posledica je povečanje količine estrogena, s tem hormonskega neravnovesja in posledično neželenih učinkov na zdravje. Med neželene učinke in simptome spadajo tudi zgodnji nastop pubertete, težave z neplodnostjo, spontani splav, glavoboli, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo in razmišljanjem, kronična utrujenost, motnje spanja, navali vročine, prebavne motnje, estrogensko pogojen rak dojk, rak prostate in rak mod pri moških itd.

Hormonsko neravnovesje lahko enostavno ugotovimo z metodo zdravstvenega pregleda z medicinsko termografijo (zgornja slika). Več o medicinski termografiji, lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.vilazdravja.si/sub/58/zdravstveni-pregledi/medicinska-termografija

Riziko razvoja določenih oblik raka, ki so povezane z hormonskim neravnovesjem, ni genetsko pogojen, temveč je odvisen od zdravstvenega stanja jeter in njihove sposobnosti presnove in eliminacije odvečnega estrogena iz organizma.

Med nekatere naravne načine uravnovešenja hormonov spadajo izločanje predelane hrane z jedilnika, uživanje zdravih maščob, organske prehrane, dodatno uživanje joda, probiotikov, vzdrževanje optimalne ravni vitaminov in mineralov, detoksikacija jeter, fizična vadba in gibanje, lajšanje stresa itd.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor